Prothesewissel
Prothesewissel
Een prothesewissel, ofwel het wisselen van borstimplantaten, is een veelvoorkomende ingreep die volledig geprotocolleerd wordt uitgevoerd volgens de richtlijnen van de Nederlandse Vereniging van Plastische Chirurgie. Het is om verschillende redenen één van de meest uitgevoerde behandelingen op esthetisch gebied in ons land en in de wereld. Dr. Grabietz voert deze ingreep vaak uit en is een van de meest ervaren artsen op het gebied van prothesewissels.
Om verschillende redenen kunt u de wens hebben voor een prothesewissel. Dat kan zijn omdat u vindt dat uw protheses te oud zijn, omdat u meer volume wilt of omdat u een ander type prothese wenst. We zullen samen met u bespreken wat de beste oplossing is voor uw motief van een prothesewissel.
Met een prothese wordt volume toegevoegd. De borst zal ook omhoog gaan. Maar wanneer er sprake is van hangende borsten, zal alleen het toevoegen van volume niet genoeg zijn. De borst moet ook omhoog gebracht worden met behulp van een borstlift.
Waarom kiezen voor dr. Grabietz?
10%
van alle borstvergrotingen in Nederland voeren wij uit.
100
prothesewissels per jaar worden er uitgevoerd in onze kliniek.
100%
van alle operaties worden door de arts zelf uitgevoerd.
Het gebruik van zoutwater gevulde borstprotheses bij een borstvergroting of een wissel
Als alternatief voor een siliconen borstprothese kunt u natuurlijk ook kiezen voor een zoutwater gevulde prothese. Een zoutwater gevulde prothese heeft ongeveer eenzelfde siliconen buitenkant, maar de inhoud in ervan is zoutwater (NaCl) oftewel zout. Dit is water met een laag gehalte zout zoals het in het lichaam voorkomt. De protheses worden leeg geleverd en de chirurg zal tijdens de operatie de lege prothese vullen met zoutwater tot het van tevoren afgesproken en gewenste volume. Voordeel hiervan is dat de prothese eventueel indien gewenst 5% meer gevuld kan worden met zoutwater. Het grootste voordeel is uiteraard dat bij lekkage of een scheur er alleen water in de borst komt, dat geabsorbeerd wordt door het omliggende weefsel. De porthese en de borst zijn wel direct leeg en dat is meteen zichtbaar.
De zoutwater gevulde protheses zijn minder stevig dan de siliconen gevulde protheses. U dient dus goed op te passen met het maken van een mammogram. Ook kunnen rimpels van de prothese sneller zichtbaar worden als de huid dun is. Indien u een zoutwater gevulde prothese wenst, kan dr. Grabietz u alles vertellen over de voor en nadelen van dit type prothese.
Onze aanpak:
Het consult
U spreekt de chirurg die uw behandeling zal uitvoeren. Deze geeft antwoord op uw vragen en legt uit welke methode het beste bij uw lichaam en wensen past. Het consult omvat naast informatieverstrekking een lichamelijk onderzoek waarbij de vorm van uw borsten wordt onderzocht. Aan de hand daarvan wordt een behandeladvies met u besproken. Tijdens het lichamelijk onderzoek neemt de chirurg de maten van de borst op en bekijkt wat de beste optie is om uw borst te verbeteren. Hij licht toe waar de littekens komen.
Voor een mooi resultaat en goed herstel is het belangrijk dat de prothese niet alleen past bij uw wensen, maar ook bij uw lichaam. De afmetingen en het volume van de reeds bestaande borst zijn hierbij het uitgangspunt. Misschien krijgt u het advies de operatie te combineren met een borstlift als er sprake is van hangen of slappe huid. Er wordt met u afgesproken of de prothese voor of achter de spier wordt gelegd (dual plane) en wat voor u de beste keuze is. De chirurg zal alle voor- en nadelen die horen bij een bepaalde ingreep en een bepaald type prothese uitgebreid met u bespreken.
De behandeling
De operatie vindt onder algehele narcose plaats. Vooraf, terwijl u nog wakker bent, worden de borsten opnieuw gemeten en de incisielijnen afgetekend. Onder narcose worden de wondranden ingespoten met een vloeistof die ervoor zorgt dat de bloedvaten vernauwen. Dit is een veilige en gebruikelijke methode die zorgt voor minder bloedverlies. Deze vloeistof geeft ook na de operatie plaatselijke pijnstilling. Tijdens de operatie worden de protheses verwijderd. Wanneer de nieuwe prothese een grotere maat heeft wordt de holte eerst groter gemaakt voor deze wordt ingebracht. Als alle wonden zijn gehecht, worden ze bedekt met pleisters. De pleisters kunnen een week blijven zitten.
De nazorg en het herstel
Wanneer u wakker wordt kan het zijn dat u drains heeft voor het laten afvloeien van wondvocht. Nadat de drains zijn verwijderd en u bent ontslagen doet u het de eerste tijd rustig aan. Het is belangrijk dat u niet zwaar tilt. Een week na de operatie komt u terug voor wondcontrole. De pleisters worden verwijderd en de borsten worden schoongemaakt. Hierna kunt u gaan douchen en de littekens opnieuw met pleisters afplakken. Na 2 weken komt u opnieuw terug voor het verwijderen van de hechtingen. Het is niet nodig om veel hechtingen te verwijderen aangezien oplosbaar hechtmateriaal wordt gebruikt. De volgende afspraken zijn op de 6e week en 12e week postoperatief.
Als de wonden goed dicht zijn, dit is na doorgaans na 4 weken, kunt u indien gewenst beginnen met smeren van een vitamine E litteken crème of zalf. Voor mooi littekenweefsel is het belangrijk dat u blootstelling aan zonlicht of uv-licht van de zonnebank het eerste jaar na de ingreep vermijdt.
Veelgestelde vragen
Tarieven
Bekijk hier alle tarieven. Heeft u nog vragen? Neem contact op met onze specialist of plan een vrijblijvend consult.