Borstvergroting
Hoe werkt een borstvergroting?
Een borstvergroting is een veelvoorkomende ingreep die volledig geprotocolleerd wordt uitgevoerd volgens de richtlijnen van de Nederlandse Vereniging van Plastische Chirurgie. Het is een van de meest uitgevoerde behandelingen op esthetisch gebied in ons land én in de wereld.
Bij een borstvergroting wordt een kleine snede gemaakt onder de bh-plooi. Via deze snede wordt de borstklier of de borstspier (dual plane) losgemaakt om een holte te creëren. In deze holte wordt de prothese geplaatst.
Voor een geslaagd resultaat is het belangrijk dat de gekozen techniek past bij uw lichaam. In onze kliniek wordt daarom individueel per patiënt bepaald welke techniek toepasbaar is. Rekening houdend met uw wensen legt Dr. Grabietz u uit wat mogelijk is en wat u kunt verwachten.
Foto 1: zonder prothese | Foto 2: prothese voor de borstspier || Foto3: prothese Dual Plane / half achter de borstspier.
Waarom kiezen voor dr. Grabietz?
10%
van alle borstvergrotingen in Nederland voeren wij uit.
80%
van alle bilvergrotingen in Nederland voeren wij uit.
100%
van alle operaties worden door de arts zelf uitgevoerd.
Borstvergroting van onze klanten
Mentor 375 cc Rond High Profile cohesive 1 Dual Plane - Voor en 6 weken na de operatie
Mentor 450 Rond High Profile Cohesive 1 Dual Plane - Voor en 6 weken na de operatie
Mentor 500 cc Rond High Profile Dual Plane - Voor en 6 weken na de operatie
Mentor 425 cc Rond High Profile voor de borstspier - Voor en 6 weken na de operatie
Mentor 300 cc Rond High Profile Cohesive 1 Dual Plane - Voor en 6 weken na de operatie
Mentor 350 cc Rond High Profile cohesive 1 Dual Plane - Voor en 6 weken na de operatie
Mentor 425 cc Rond High Profile cohesive 1 voor de borstspier, geen lift - Voor en 6 weken na de operatie
Eventuele borstlift of niet?
Gelijktijdig met een borstvergroting kan een borstlift worden uitgevoerd. Niet iedereen wil direct een borstlift ondergaan. Dit is begrijpelijk want het maakt de operatie ingrijpender en het levert meer littekens op. Als de borsten de neiging hebben om te gaan hangen, kan er in sommige gevallen, in plaats van een borstlift gekozen worden om een prothese voor de borstspier te plaatsen en niet dual plane. De borst hoeft dan nog niet gelift te worden. Naar wens kan dit in een later stadium alsnog uitgevoerd worden. Deze methode geeft minder littekenweefsel, maar uiteraard blijft het effect van een lift (borsten die hoger zitten) uit. U kunt voor meer informatie en voorlichting over dit onderwerp contact met ons opnemen.
Links de situatie voor de operatie. De borst heeft de neiging te gaan hangen. Rechts: plaatsing van een prothese voor de borstspier zonder lift.
Het gebruik van zoutwater gevulde borstprotheses bij een borstvergroting of een wissel
Als alternatief voor een siliconen borstprothese kunt u natuurlijk ook kiezen voor een zoutwater gevulde prothese. Een zoutwater gevulde prothese heeft ongeveer eenzelfde siliconen buitenkant, maar de inhoud in ervan is zoutwater (NaCl) oftewel zout. Dit is water met een laag gehalte zout zoals het in het lichaam voorkomt. De protheses worden leeg geleverd en de chirurg zal tijdens de operatie de lege prothese vullen met zoutwater tot het van tevoren afgesproken en gewenste volume. Voordeel hiervan is dat de prothese eventueel indien gewenst 5% meer gevuld kan worden met zoutwater. Het grootste voordeel is uiteraard dat bij lekkage of een scheur er alleen water in de borst komt, dat geabsorbeerd wordt door het omliggende weefsel. De porthese en de borst zijn wel direct leeg en dat is meteen zichtbaar.
De zoutwater gevulde protheses zijn minder stevig dan de siliconen gevulde protheses. U dient dus goed op te passen met het maken van een mammogram. Ook kunnen rimpels van de prothese sneller zichtbaar worden als de huid dun is. Indien u een zoutwater gevulde prothese wenst, kan dr. Grabietz u alles vertellen over de voor en nadelen van dit type prothese.
Onze aanpak:
Het consult
Tijdens het consult is er voldoende tijd om wensen en mogelijkheden te bespreken. Een onderzoek van de borsten maakt onderdeel uit van het consult. De chirurg meet onder andere de maat van de borsten en vertelt u wat de beste opties zijn en wat u kunt verwachten als resultaat. De chirurg geeft ook aan waar de littekens komen. Rekening houdend met uw wensen wordt bekeken welke prothese het beste bij de borst past.
Er wordt met u besproken dat een prothese voor of achter de spier kan wordt gelegd (dual plane). De voor- en nadelen van beide opties worden helder met u besproken waarna besproken wordt wat voor u de beste optie is.
De behandeling
De behandeling vindt plaats onder volledige narcose en duurt ongeveer een uur. Van tevoren worden mogelijke vragen nog eens met u besproken. De arts zal uw borsten opnieuw meten en de incisies op de borst aftekenen. Terwijl u slaapt worden de wondranden ingespoten met een bloedvaten vernauwende vloeistof. Dit is een veilige methode die ervoor zorgt dat er minder bloedverlies optreedt.
Deze vloeistof geeft ook na de operatie plaatselijke pijnstilling. Na het losmaken van de borst wordt de prothese ingebracht. De wond wordt in meerdere lagen gehecht. Als alle lagen zijn gehecht, wordt de wond bedekt met pleisters. De pleisters kunnen een week blijven zitten. Wanneer u wakker wordt draagt u ter ondersteuning een bh.
De nazorg
U komt na 1 week terug voor wondcontrole. De pleisters worden verwijderd en de borsten worden schoongemaakt. Hierna kunt u gaan douchen en de littekens opnieuw met pleisters afplakken. Na week 2 komt u opnieuw terug voor het verwijderen van de hechtingen. Het is niet nodig om veel hechtingen te verwijderen aangezien oplosbaar hechtmateriaal wordt gebruikt. De volgende afspraken zijn in de 6e week en 12e week postoperatief.
Herstel
De eerste weken na de operatie doet u het rustig aan. Het wordt afgeraden zwaar te tillen. Wanneer alle wonden goed dicht zijn, kunt u de huid behandelen met een vitamine E littekencrème of olie. De littekens kunt u de eerste tijd niet blootstellen aan de zon. Ook zonnen onder de zonnebank wordt afgeraden. Voor rooksters geldt: bij een goede voor- en nazorg hoort een rookvrije periode van 2 weken voor tot 4 weken na de operatie. Niet roken is belangrijk voor de wondgenezing.
In uitzonderlijke gevallen kan het voorkomen dat ondanks goede nazorg complicaties ontstaan. Deze kunnen bestaan uit o.a. nabloedingen, een infectie, een probleem met littekenvorming of gevoelloosheid rondom het littekenweefsel. Dr. Grabietz zal vooraf alle risico’s en mogelijke complicaties met u bespreken.
Belangrijk
Kun je ziek worden van protheses?
Sinds het bestaan van protheses in de jaren 60 van de vorige eeuw, hebben vele patiënten na het ondergaan van een borstvergroting klachten ontwikkeld. Klachten die genoemd worden zijn o.a.: migraine, reumatische klachten, chronische vermoeidheid of slaapstoornissen. Er is veel onderzoek gedaan, zowel bij vrouwen met intacte als bij vrouwen met gescheurde protheses uit de eerste generaties, of deze klacht verband houden met het dragen van borstprotheses. Inmiddels zijn er meer en andere soorten protheses op de markt. Dr. Grabietz heeft een voorkeur voor het gebruik van Mentor protheses.
Dit is een sterke siliconen prothese van Amerikaanse origine, maar gemaakt in het Nederlandse Leiden. De Mentor prothese is een prothese die, in tegenstelling tot veel andere protheses, wél zijn waarde en kwaliteit heeft bewezen. Het is op dit moment dan ook de meest gebruikte borstprothese ter wereld. Uiteraard staat het u vrij te kiezen voor een prothese van een ander merk. De uiteindelijke keus gaat altijd in overleg zodat u goed op de hoogte bent van de voor- en mogelijke nadelen.
Belangrijke stappen om te nemen voor de ingreep en de eerste maanden na een borstvergrotende operatie:
- Stop met roken
- Voorkom spanning op de wonden
- 6 weken niet zwaar tillen en bukken
- Houd de wonden goed schoon
Plan geheel vrijblijvend uw consult met Dr. Grabietz.
Veelgestelde vragen borstvergroting
Tarieven
Bekijk hier alle tarieven van onze behandelingen. Heeft u nog vragen? Neem contact op met onze specialist of plan een vrijblijvend consult.